Konya’ya gelmişken!
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİNİN BAŞKENTİ
KÜLTÜR VE TARİH KENTİ KONYA’YA
HOŞGELDİNİZ!
Sevgili Misafirler!
Çok yönlü bir kent olan Konya’yı üç ana başlık altında kısaca sunacağız.
Neolitik Kültür kenti Konya
İncildeki Konya
Türk-İslam Kültür Kenti Konya
HÜYÜKLER KENTİ NEOLİTİK KONYA
Konya ovası 49 500 km lik topraklara sahiptir. Bu topraklar tarihsel süreç içerisinde tüm insanlığı ilgilendiren büyük bir devrimin yaşandığı bereketli topraklardır.
Bu devrimle birlikte insanlar mağara yaşamına son vererek kendi yaptıkları evlerde yaşamaya başladılar, Bu devrimle birlikte insanlar doğayı daha yakından keşfettiler , Eskiden sadece avcılık ve toplayıcılıkla yaşarlarken bu devrimle birlikte ekip biçmeye , dikip yetiştirmeye başladılar.İşte günümüzden 9000 yıl önce bu tarihsel gelişmelerin yaşandığı ÇATALHÜYÜK Konya ovasında bulunan 360 tane hüyükten sadece birisidir.
Konya şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunan Çatalhüyük Arkeoloji ve Kültürtarihi ile ilgilenen misafirlerimiz için çok ilginç bir kazı yeridir.
İNCİLDEKİ KONYA
Konya bilindiği gibi antik dönemde İkonium olarak anılmaktadır. Hristiyanlığın kutsal kitabı İncil’de de Konya’nın adı İkonium olarak geçmektedir. Özellikle İncil’de önemli bir yer tutan Elçilerin İşleri adlı bölümde Paulus ve Barnabas’ın isimleri İkonium ve çevresindeki Lystra , Derbe gibi biblik kentlerle birlikte zikredilmektedir. Paulusun Anadolu’da yaptığı dini geziler sırasında Konya’da Lystra’da ve Derbe’de geçen önemli olaylar anlatılmaktadır. Konya , Lystra ve Derbe gibi kentler tüm Hıristiyanlık Dünyası için çok önemlidir. Bunlardan ilginç sarnıçları , şaraphaneleri ile Lystra / Klistra Kapadokya benzeri oluşumlardan dolayı Konya’nın Kapadokyası olarak adlandırılmakta olup şehir merkezine sadece 50 km uzaklıktadır .
Ayrıca 327 yılında Bizans İmparatoru Konstantin’in annesi Helena’nın Kudüse giderken uğradığı Sille’nin yoksul halkı için yaptırdığı Sille’deki Aya Eleni Kilisesi de erken Hristiyan dönemin önemli dini yapılarındandır. İki katlı eski ve otantik evleri ile Sille köyü Konya’dan 8 km uzaklıkta olup Hıristiyan kültürleri ile ilgili misafirlerimizin görmesi gereken yerlerdendir.
TÜRK- İSLAM KÜLTÜR KENTİ KONYA
Anadolu Selçuklu Devletinin Başkenti Konya 13. yy. lın önemli kültür merkezlerinden birisidir. Mevlana Celaleddin Rumi de bu dönemde yaşamış ünlü düşünür ve mutasavvuflardandır. Konya Şehir Merkezinde bulunan Mevlana Dergahı klasik bir Konya şehir turunun olmazsa olmazlarındandır. Selçuklu döneminin özgün örneklerinden biri olan tarihi Alaaddin tepesinde bulunan sanki bir antik sütun müzesi biçiminde tasarlanan muhteşem Alaaddin Camisi de çok önemlidir ve mutlaka görülmelidir. Programında Konya’yı 13. yy lın önemli kültür merkezlerinden biri yapan dönemin üniversiteleri Karatay Medresesi veya İnceminareli Medresesinin bulunmadığı bir Konya turu düşünülemez. Panoramik bir şehir turu ile de Konya’nın gerçek bir Açık Hava müzesi olduğunu keşfedeceksiniz.
Rehber Mehmet Akbulut
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.